Забули пароль?

Введіть Ваш email скидання пароля. Ви отримаєте лист з інструкцією та посиланням на скидання пароля.

Кошик

Контакти

Ринок землі був створений. Як змусити його запрацювати?

Президент підписав закон про обіг землі. Створений ринок. Нарешті. Після 20 років мораторія. Не розумію, що заважало створити ринок раніше. Не розумію, чому ми втратили два десятиліття.

Про це пише propozitsiya.com за посиланням на nv.ua

Без ефективних ринків не буде успішної економіки. А ринків у нас немає. Базари є, а ринків немає. Точніше, базари були, але їх закрили на карантин. Сподіваюсь відкриють, інакше самому малому бізнесу прийде кінець.

Нам потрібні усі базові ринки — капіталу, землі, і праці. Жоден з них сьогодні не працює нормально. Без ринку капітала не буде інвестицій. А без ринку праці не буде підвищення продуктивності праці та зросту заробітної плати до європейського рівня. Нам потрібен ринок технологій та ринок інтелектуальних прав власності. Також нам потрібен нормальний, чесний ринок ЗМІ. Не той, де найпопулярніші канали є неприбутковими та фінансуються політиками та олігархами.

Але ніякі ринки не можуть існувати доки не працюють суди. Передумова успішної економіки і ефективних ринків - захист прав власності. Ви інвестор - тоді вас не можна "кинути" і ви завжди можете повернути свою інвестицію або заставу. Ви працівник - ок, вам завжди заплатять те, що вам повинні, і за ринковими цінами. Ви вчений з геніальною ідеєю - значить отримаєте відсоток від прибутку. Ви фермер, який працює на землі, і готовий платити ринкову вартість за її використання - тоді ніхто вас не може з цієї землі зняти. Ні чиновник, ні поліцейський, ні політик.

Закон про обіг землі підписаний сьогодні, і це історичний крок в напрямку розвитку ринкової економіки та розвитку процвітаючої України.

Висловив свою думку Тимофій Милованов, екс-міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України, почесний президент Київської школи економіки.


Новини